Consell Insular d'Eivissa Administracions públiques EIVISSA Balears, Illes

Sabors d'Eivissa - Sabors d'una illa

Des de l'arribada dels fenicis, l'ametller, la figuera i el garrover són els arbres mediterranis més emblemàtics del secà, bé a les planes fèrtils o enfilant-se pels puigs, conformen el paisatge rural més emblemàtic d'Eivissa. A més de donar ombra als ramats d'ovelles durant l'estiu i regalar-nos amb la floració de l'ametller, la primera de l'any, els seus fruits han estat fonamentals per a l'economia de l'illa. La baixa rendibilitat i el cost de collita manual està portant a l'abandonament progressiu de les finques de secà.

La garrova

La garrova, tradicionalment utilitzada com a aliment animal, ha estat el combustible per al transport i les feines del camp fins la difusió dels automòbils i tractors. En el nostre clima mediterrani amb estius secs, el garrover s'ha de considerar l'equivalent a un prat de muntanya per alimentar els ramats d'ovelles i els animals de preu, mules i cavalls. A més, l'exportació de garrova per a pinso ha estat també una font d'ingressos per al camp.

Actualment, el preu de la garrova depèn sobre tot de la venda del garroví del qual s'extreu una goma utilitzada en aliments com a espessant. Durant els períodes bèl·lics del s XX, la garrova va ser a Europa el substitut de la xocolata. Rica en fibra i antioxidants, actualment la farina i altres derivats de la garrova experimenten un gran creixement en el consum humà per les seues propietats saludables.

Figues

El fruit de la figuera ha estat un aliment essencial per als pagesos. Consumida en fresc a l’estiu, sobre tot era conservada després d’assecar-se al sol per menjar-se durant l’any com a figues seques. Especialment preuades són les xereques obtingudes de les figues flor del mes de juny i aromatitzades amb frígola. Molt nutritiva i energètica, es consumia com a postres o com a acompanyant de sopars juntament amb formatge. Actualment només es poden assaborir aquestes delícies de la mà d’algun pagès que conserva la tradició.

Ametlla

L'ametlla, fruit molt valorat des d'antic i considerada a l'Edat Mitjana com una espècia, es manté en la nostra gastronomia en forma de picades com la que es prepara a la borrida de ratjada i com a ingredient fonamental en postres vinculats a moments festius: els panellets de Tots Sants i la Salsa de Nadal. Les varietats tradicionals d'Eivissa, especialment dolces, com la Fita, la Pau, la Pueta o l'Espineta són les escollides per a la seua elaboració.

Però, més que per al consum intern, l'estima als països Nòrdics per a l'ametlla la va convertir en el producte més preuat fora d'Eivissa, després de la sal òbviament, i l'exportació fou una font de riquesa per al camp fins l'arribada del turisme. Actualment l'ametlla continua sent preuada com aperitiu, tant pel sabor com per les propietats saludables, i encapçala la llista de super-aliments més consumit al món.

Una tradició molt popular: La floració de l’ametller al pla de Corona

Productor

Cooperativa de Sant Antoni

Camí del General,
07820 Sant Antoni de Portmany
Illes Balears
Telèfon 971 34 03 72
central@cooperativasantantoni.com

Elaborador

Frutos secos Ibiza   
                                                                               

Polígono Montecristo. C/ Fusters nº 16-18
Població: 07816 Sant Rafel de Forca
Telèfon 971 19 82 92