Consell Insular d'Eivissa Administracions públiques EIVISSA Balears, Illes
FIRA DE LA LLAGOSTA, LA GAMBA I EL PEIX D'EIVISSA
Consell Insular d'Eivissa Administracions públiques EIVISSA Balears, Illes
Consell Insular d'Eivissa Administracions públiques EIVISSA Balears, Illes
Consell Insular d'Eivissa Administracions públiques EIVISSA Balears, Illes
Consell Insular d'Eivissa Administracions públiques EIVISSA Balears, Illes
Consell Insular d'Eivissa Administracions públiques EIVISSA Balears, Illes
Consell Insular d'Eivissa Administracions públiques EIVISSA Balears, Illes
Consell Insular d'Eivissa Administracions públiques EIVISSA Balears, Illes
Consell Insular d'Eivissa Administracions públiques EIVISSA Balears, Illes

El 25 de maig va començar la campanya de pesca de tonyina de cèrcol per a la flota internacional

Es concentren al canal entre les Pitiüses i Dénia, lloc de pas dels túnids

27/05/2020

El passat 25 de maig va començar la campanya de pesca de tonyina vermella per a la flota d'altura internacional. Fins a més de 60 embarcacions entre pesquers i vaixells de suport es concentren així al canal entre les Pitiüses i Dénia per capturar les tonyines en migració que, des de l'Atlàntic Nord, viatgen durant més de 2.500 km per fresar en les aigües on van néixer i que a partir de maig ofereixen les condicions de temperatura i de nutrició òptimes, entre les quals es troben les aigües de la Mar Balear.
Aquesta migració ja era coneguda en temps antics i per això fenicis, romans, àrabs van instal·lar almadraves per capturar-los en massa. En a els Freus, el canal entre Eivissa i Formentera també es van situar fins a finals de segle XX almadraves.
La pesca de tonyina vermella està fortament controlada i sotmesa a un sistema de quotes. A Europa, Espanya i França disposen dels volums més grans de quotes. Els pesquers descansen en els ports eivissencs o en les seves costes durant els dies de pesca, tot i que les quotes són pescades ràpidament i en una setmana completen les quotes autoritzats.
Curiosament, el sistema de pesca que s'utilitza és el cèrcol en el qual es pesquen vius i s'introdueixen en grans gàbies que són transportades a baixa velocitat fins vivers prop de la costa al Delta de l'Ebre o a la costa Murciana on són alimentats i engreixats per ser venuts principalment al mercat japonès. La importància econòmica de la tonyina es reflecteix en què el 20% dels ingressos pesquers mundials procedeixen d'aquesta espècie. Grans empreses pesqueres acaparen les quotes i una d'elles concentra un terç de la quota nacional. A Tòquio és una tradició subhastar el primer tonyina vermella de la temporada. Aquest any ha arribat a 1,6 milions d'euros. 
Un gran negoci del qual les flotes artesanals estaven excloses fins a l'any passat. 
Sotmès a gran pressió pesquera i a punt de l'extinció, després d'un programa de gestió s'han pogut recuperar els estocs i des de l'any 2019 es va permetre la pesca per part de la flota tradicional de les Balears, amb una quota aquest any de 60 tones, un 1% de la quota nacional.
A Eivissa un únic vaixell es dedica a la seva pesca però al 'volantí, amb ham i d'un en un, i permet oferir a les peixateries aquest tresor marí abans vetat. Això sí, sempre etiquetat amb l'etiqueta de Peix Nostrum i Sabors d'Eivissa que garanteixen el seu origen i la seva pesca regulada per part de professionals.
Us adjuntem un petit reportatge en el qual es mostra la pesca d'encerclament de la tonyina vermella per part dels grans vaixells d'altura i el seu trasllat fins a les gàbies d'engreix.

Vídeo pesca de cèrcol