Consell Insular d'Eivissa Administracions públiques EIVISSA Balears, Illes
FIRA DE LA LLAGOSTA, LA GAMBA I EL PEIX D'EIVISSA
Consell Insular d'Eivissa Administracions públiques EIVISSA Balears, Illes
Consell Insular d'Eivissa Administracions públiques EIVISSA Balears, Illes
Consell Insular d'Eivissa Administracions públiques EIVISSA Balears, Illes
Consell Insular d'Eivissa Administracions públiques EIVISSA Balears, Illes
Consell Insular d'Eivissa Administracions públiques EIVISSA Balears, Illes
Consell Insular d'Eivissa Administracions públiques EIVISSA Balears, Illes
Consell Insular d'Eivissa Administracions públiques EIVISSA Balears, Illes
Consell Insular d'Eivissa Administracions públiques EIVISSA Balears, Illes

Una recepta tradicional per al nostre producte de temporada de la setmana: la patata vermella d'Eivissa

Dos forma senzilles de preparar les patates com a acompanyant de carns o peixos

26/05/2020

PATATES SOFREÍDAS I AMB CASACA

Font: Llibre Bon Profit. Cedida per l'Institut d'Estudis Eivissencs

La patata és un cultiu molt productiu i que es pot conservar i a Eivissa, com en altres llocs, va ser un aliment de subsistència. Ric en midó aporta energia i volum, i és la forma de fer augmentar el volum d'un plat de carn o de peix. Però també a Eivissa, i gràcies a la qualitat de la varietat antiga de patata vermella i de la varietat Desirée, la seva substituta comercial, és un acompanyant de luxe que condensa les aromes dels altres ingredients i es transforma en una delicatessen. Presentem dues maneres d'emprar la patata vermella per acompanyar carn o peix que han quedat en l'oblit. A diferència d'altres plats eivissencs en els quals es combina amb els ingredients com el sofrit pagès o el bullit de peix, aquí es prepara de forma separada. La base és la patata bullida sense pelar que es pot després sofregir o arrebossar.
Pel que fa a les varietats i aptituds us adjuntam una taula on podeu ajustar els usos de les varietats de pell vermella que es comercialitzen a Eivissa. La varietat original eivissenca i la Desirée són les úniques que tenen una doble aptitud tant per bullir com per fregir i per tant responen a el concepte tradicional de patata vermella d'Eivissa.
Ara les patates de varietats vermelles produides a Eivissa es poden reconéixer gràcies al sac de Sabors d'Eivissa, de 3 kg. Mirau la varietat per escollir l'ús culinari principal. 

 

ingredients

200 g de patata vermella d'Eivissa

1 ou

Galeta picada o pa ratllat

Oli d'oliva verge extra

Es netegen en aigua fresca un quilo de patates senceres sense pelar i es bullen en aigua freda amb una mica de sal. S'escorren quan estiguin gairebé cuites, es deixen refredar, es pelen i es tallen en rodanxes gruixudes.

Sofrites: Es posa en una paella a foc amb un raig d'oli i es fregeixen les patates, procurant remoure. S'assaonen amb sal i una mica de pebre vermell.

En Casaca: Aquestes patates, un cop bullides i tallades a rodanxes, s'enfarinen, es passen per ou batut i per galeta picada o pa ratllat i es fregeixen.

Aquestes patates, fetes d'una manera o altra, es serveixen calents i com a acompanyament de carn o peix.